Dagblad Tubantia, 14/4/07

Volgend jaar verschijnt eerste boek over pionier Twentse schilderkunst.
door Herman Haverkate.

Hij behoort tot de pioniers van de schilderkunst in Twente, trok in de jaren 1920 met de Brabantse schilder Jan Kruijsen naar Silezië, was na de oorlog betrokken bij de Nieuwe Groep en schilderde zijn beste doeken in een aardappelkuil op het erf van zijn boerderij in Elsenerbroek.
Toch is er over de schilder Jan Broeze (1896-1983) geen fatsoenlijk boek. Ook zijn werk is nergens in Twente te zien.
,,Je moet de kelder van het Rijksmuseum Twenthe in als je het wilt bekijken", zegt de Hengelose kunstenaar Henk Lassche. Samen met onder meer Han Haanstra van de stichting die de nalatenschap van Broeze beheert, heeft hij het initiatief genomen voor een tentoonstelling en boek over de Twentse kunstenaar. Met name voor het boek (uit te geven door de Stichting Jan Broeze) zijn de initiatiefnemers op zoek naar werk dat zich mogelijk nog bij particuliere kunstliefhebbers in Twente bevindt.
,,We hebben geen idee hoeveel dat zal zijn", aldus Lassche. ,,Broeze heeft niet zoveel verkocht aan particulieren, behalve dan in de beginperiode. Wat hij wegdeed, ging naar musea, vrienden en instellingen. We zijn bovendien vooral op zoek naar werk uit de kubistische periode. Maar goed, je hoopt toch dat je nog een paar pareltjes aan dat prachtige oeuvre toe zou kunnen voegen."

Vooruitlopend op het boek, dat voor volgend jaar staat gepland, is er in september dit jaar een tentoonstelling over Broeze in het Historisch Museum Hengelo. „Ik probeer elk najaar iets te doen met een belangrijke kunstenaar uit het verleden. Dit jaar was dat Broeze. Tot mijn grote verbazing moest ik vaststellen dat er over hem nog altijd geen fatsoenlijk boek is. Gezien de betekenis van Broeze en het niveau van zijn werk vind ik dat onbegrijpelijk. We hebben het over een schilder die met Holtrop, Haanstra en Wolvecamp aan de wieg heeft gestaan van de schilderkunst in Twente."
Het grootste deel van de nalatenschap van Jan Broeze, zoals die na zijn dood (deels onvoltooid) in zijn atelier werd aangetroffen, bevindt zich in Markelo. De collectie omvat schilderijen en vooral ook tekeningen. Om het boek te financieren kan á raison van 250 Euro worden ingetekend voor een speciale uitgave die tevens een originele tekening van de kunstenaar omvat.
Mensen die werk van Broeze bezitten, kunnen zich in verbinding stellen met Han Haanstra (tel. 074-2911870). Lassche: „Ik hoop dat mensen zich betrokken voelen bij dit initiatief. Broeze is het waard. Een boek is het mooiste monument dat je een kunstenaar kunt geven. Beter in ieder geval dan een kelder van een museum waar niemand komt."

Deze pagina sluiten